.gif-urile și .jpeg-urile sunt legiune pe Internet. Sunt peste tot. Cu siguranță sunt pe toate paginile de Internet, chiar și pe post de logo; sunt reprezentările vizuale care fac un site atractiv.
Dar care este diferența între ele totuși? Majoritatea utilizatorilor de Internet vor fi incapabili să dea un răspuns corect. Care este diferența dintre ele și când trebuie folosite și în ce circumstanțe?
.gif-urile
Sunt fișiere grafice mici, de obicei mai mici decât jpeg-urile, care servesc ca și conduită pentru grafice simple online. Ele suportă doar 256 de culori și prin urmare ocupă mai puțin spaţiu decât jpeg. Se vor încărca mai rapid și sunt perfecte pentru titluri, bannere, logo-uri. O proprietate importantă a acestor fișiere este că suportă fundalul transparent (background transparency), util pentru suprapunerea peste alte elemente grafice. Fișierele gif pot conține de asemenea animații, simple sau complexe, care ocupă mai puțină memorie decât clasicul fișier Flash .swf.
.jpeg-urile
Deoarece aceste fișiere suportă milioane de culori, ocupă mai mult decât formatul gif și sunt folosite pentru a menține condițiile foto-realistice ale imaginii. Formatul jpeg poate fi folosit pentru grafice dacă încercăm să păstrăm calitatea culorii și nu putem realiza acest lucru cu gif. O problemă a fişierelor JPEG se observă atunci când are loc compresia imaginii, şi anume, se pierd din informații. Elementele mici din poze pot dispărea definitiv după compresie sau pot deveni încețoșate.
Soluția?
Când folosim fiecare format în parte? Este simplu: utilizăm GIF când avem de a face cu grafice și JPEG când avem de a face cu fotografii. Ambele formate pot fi compresate și aduse la dimensiuni reduse, perfecte pentru utilizarea în mediul online.
0 comentarii: (+add yours?)
Trimiteți un comentariu
Comentarii